rozinky
Původ slova rozinka pochází z francouzkého Raisin - suchý hrozen.
Rozinky jsou tedy sušené plody vinné révy. Tyto plody jsou velmi chutné i samotné, nicméně jejich použití je především v kuchyni při pečení, jako posypový materiál, nebo přísada do náplní - velmi často tvarohových, ale také při pečení, jako přísada do omáčky.
Název Hrozinky vznikl v lidové terminologii, díky hroznům, ze kterých tyto chutné pochoutky vznikají. V současné době jsou spisovné oba dva názvy, tedy rozinky i hrozinky.
Tradiční způsob výroby hrozinek byl sušením na přímém slunci, nicméně v dnešní době je vše urychleno použitím horkého vzduchu.
Samotné hrozinky jsou velmi ceněné z hlediska zdroje minerálních látek, dále je ověřeno, že sušené hrozny obsahují významné množství fytonutrientů - účinných antioxidantů, schopných snížit rizika některých onemocnění, která přicházejí se stárnutím organismu. Hodnota těchto antioxidantů je při srovnání výrazně vyšší, než v pomerančích, nebo dokonce v brokolici.
Sladké a lepkavé rozinky podle nejnovějších průzkůmů působí blahodárně na zuby. Obsahují mimo jiné kyselinu olealonovou, která zpomaluje a zastavuje růst dvou druhů bakterií, běžně se vyskytujících v ústech, které způsobují zubní kaz a zánět dásní.
Nevím jak Vy, ale já si jdu koupit balíček hrozinek :o)
Kontakty
Telefon: +420 469 620 679
Telefon: +420 469 620 145
E-mail: info@triascr.cz
O firmě
TRIAS CR s.r.o.
Píšťovy 848
537 01 Chrudim
IČ: 25999257
DIČ: CZ25999257